Matan - just a little girl in a big world

Friday, September 12, 2008

HIV/AIDS-testing kampanje



De tre siste dagene har vært en unik erfaring for meg. Sør Afrika, som så mange andre afrikanske land, bekjemper HIV/AIDS epedemien som er helt ute av proposjoner på dette kontinentet. Ujamaa senteret som jeg jobber for har et eget program; Solidarity for people living with HIV/AIDS, og jeg jobber nært med hun som leder dette programmet. Med en befolkning på over 49 millioner lever over 10.8% av de som er over 2 år med sykdommen; 31% gravide kvinner, over 20 % av den voksne befolkningen, noe som resulterer i enormt mange foreldreløse barn. Ca 1.2 millioner barn beregnes å være foreldreløse i Sør Afrika fordi foreldrene deres er døde av AIDS. Den voksende utviklingen av epedemien skyldes blant annet at myndighetene, både presidenten selv og helseministeren, fram til 2005 benektet problemet. Siden 2007 har sammenhengen mellom HIV og AIDS riktignok blitt anerkjent, og flere tiltak er satt igang for aktivt å bekjempe epedemien. Kwazulu-nathal provinsen hvor jeg bor er mest belastet, noe som også inkluderer universitetet her. Å bekjempe spredning er viktig, men minst like viktig i denne kampen er å bekjempe stigma som er knyttet opp mot sykdommen. Mange familier som mister sine kjære til sykdommen oppgir sjelden at AIDS er grunn til død. Sykdommen er enormt skam-betont, noe som også bidrar til spredning fordi mange lever i benektelse i sine relasjon til sine partnere og innad i familier. Kondom-bruk er fortsatt knyttet til diverse myter om at viruset ligger i selve kondomen, at kondom ikke beskytter, eller at den er en vestlig oppfinnelse for å lure afrikanere til å ikke ha sex...I en mannsdominert kultur hvor mannens identitet er knyttet opp mot å ha flere sexpartnere og produsere barn, møter en også mange negative holdninger til kondombruk som beskyttelse mot HIV/AIDS. Mange argumenter er brukt, inkludert Jacob Zuma som sannsynligvis er kommende president i Sør Afrika. Her er vel kjente utsagn som reflekterer holdninger; "Ingen ekte menn dusjer med regnfrakk", "Jeg nekter å spise brød som er pakket inn i plastikk"....

Disse er bare et utvalg av bakgrunnsinformasjon...situasjonen er alarmerende, og kompleks. Den er dypt rotfestet i kulturelle holdninger og ikke minst syn på kvinner...Seksuell vold og misbruk er dagligdags før mange SØr Afrikanske kvinner, og denne kampen går side om side med bekjempelse av HIV/AIDS. Det gjelder også for universitetet her og ulike organ som jobber innen dette feltet. De siste 3 dagene har Teologisk Fakultet arrangert en gratis testing-kampanje som jeg har deltatt i. Studentene får stadig tilbud om gratis testing av HIV, og oppfordres til å kjenne sin status. Jo før en kjenner sin eventuelle status, jo fortere kan en få rette medisiner. Med en sunn livsstil, rett kosthold og medisiner er det faktisk mulig å leve positivt med denne sykdommen opptil 20 år. Dette gir god grunn til å promotere testing og jobbe mot en kultur av fordømmelse og fornektelse...å bekjempe stigma er en av de viktigste grunnene for at Teologisk avdeling på universtitet her vil arrangere en slik kampanje. Vi avsluttet igår etter tre dager med hard jobbing, og det ble suksessfullt; ca 150 studenter kom for testing, som forøvrig er anonym og organiseres av et profesjonelt helsepersonell som foretar selve testingen sammen med profesjonelle rådgivere som følger en gjennom hele prosessen. Resultatet er klart allerede etter ca 10 minutter, og studentene har hele veien tilbud om videre oppfølging om ønskelig.

Som norsk student i denne sammenheng, med en nasjon hvor kun 3787 mennesker lever med sykdommen, er dette utrolig interessant og lærerikt. I Norge er sykdommen først og fremst utbredt blant menn som har sex med menn, men også blant innvandrere som kommer til landet. I vår globale verden hvor unge reiser mer og mer, mener jeg vi bør erkjenne epedemien og se dens relevans mer inn i vår sammenheng også i NOrge. Disse tre dagene har iallefall gitt meg mye nytt å tenke over...


Jeg testet selv og kjenner min status!

Thursday, September 11, 2008

Lesotho

Noen har hintet om at det er på tide med ny oppdatering..det ser jeg meg enig i:) Puh...det skjer mye disse dagene, så det er bare å henge med i svingene. Og som den "verbale processer I am", går dette opp for meg når jeg faktisk setter meg ned og skriver.
For noen uker siden hadde jeg gleden av å oppleve fantastisk-og annerledes-landet Lesotho, som også kalles "the Mountain Kingdom", en betegnelse nasjonen stolt kan bære:) Lesotho er et lite land med ca 2.1 mill innbyggere som ligger inni Sør Afrika. Endelig kan mine Sør Afrikanske venner le av et annet land enn Norge som har få innbyggere....Jeg responderer som regel med at de bør være glad for å ha meg som venn ettersom oss nordmenn jammen er sjelden å komme over med våre 4, ettellerannet millioner innbyggerer...Lesotho er et kongedømme og faktisk eneste landet i verden hvor hele landets areal ligger over 1000 meter over havet. Høyeste punkt som ligger 3482 moh, er også det høyeste punktet i det sørlige Afrika. Vi var 8 stykker som reiste avgårde for å oppleve Lesotho for en dag..desverre hadde vi ikke mer tid. Vi la ut på en guidet tur med en 4-hjulstrekker som tok oss oppover fjellsiden over grensa og inn i fjellene og adskillig lavere temperatur..Vi hadde desverre bare noen timer i selve Lesotho, så mye kan jeg ikke skryte...men vi nøt en utendørs lunsj i det fri, fikk se det høyeste punktet, besøke en lokal landsby, smake hjemmebrygget brød og øl, for ikke å glemme...; en av oss jentene ble fridd til, tilbudt diverse kuer og geiter:) På vei tilbake til Sør Afrika fikk vi også med oss en drink på Afrikas høyest pub, det er jo heller ikke hver dag!

Her her noen av oss jentene på Afrikas høyest pub, og gjengen foran det høyeste punktet i det Sørlige Afrika: